Hvordan drikker/smager man øl
Øl er forlængst vokset fra, kun at være den vanlige pilsner, du deler med naboen over hækken.
I dag findes et utal af stilarter og smage, til den kræsne ølentusiast.
Og det er nyttigt at vide, hvordan man finder og værdsætter disse smage.
Det betyder ikke, at du skal hvirvle, snuse og slubre for hver tår øl, som var det et godt glas vin, men nogle øl er noget ekstra tid værd.
Den perfekte hældning og skænkning
Hæld altid øllet i et rent glas.
Ethvert glas kan bruges, men et stort glas er bedst. Evt. et stort vinglas, eller et cognac glas.
Hvis der er meget kulsyre i øllet, så sørg for at vippe glasset, så det kan løbe langsomt ned ad siden.
Derved minimerer du øllets "hoved" eller skumkrone.
Er der lav kulsyre, ja så rejs glasset, og hæld i midten, så du på denne måde er med til at styre, hvor meget skumkrone der bliver.
Ned med næsen
Snur øllet rundt i glasset, og sæt næsen hen over, mens du snuser kraftigt ind.
Varm evt. øllet op i dine hænder, for at frigive flere aromaer.
Tjek øllet ud
Hold nu glasset op mod lyset, og vip det lidt. Tjek farven.
Er øllet klart eller tåget. Hvor meget skumkrone bliver "hængende".
Du kan forvente mange forskellige udtryk, og den eneste måde at lære dem at kende på, er at øve sig (Altså drikke øl).
Tilbage til næsen
Snur igen øllet i glasset, og ned med næsen.
Øllet vil være lidt kraftigere i duften, og lidt varmere.
Bemærk forskellen.
Smag så
Smag dog igen
Tag endnu en tår, og vær denne gang opmærksom på øllets krop og fylde.
Sammenlign med andre øl af samme type.
Go' fornøjelse
Det er her du tager det heleind.
Slap af. Tag en dyb indånding. Duft til øllet.
Smag igen.
Hold pause,og nyd dit øl.