Noget om øl

Øl og Historie

Hvor kommer øllet fra?

Øllets historie er en lang og spændende fortælling om menneskets forhold til den skummende drik.
Øl er en af de ældste alkoholiske drikke i verden, og den har været en del af mange kulturer og religioner gennem tiden.

Øl blev opfundet for over 10.000 år siden i Mesopotamien og Egypten, hvor folk begyndte at dyrke korn og bage brød.
Nogle gange blev brødet gæret ved et uheld eller med vilje, og så fik man en grødet masse med alkohol i.

Denne masse blev drukket med sugerør for at undgå det bitre bundfald.
Senere lærte man at tilsætte humle og andre urter for at give øllet mere smag og holdbarhed.

Øllet spredte sig med kornets dyrkning til forskellige dele af verden, og hver region udviklede sine egne øltyper og traditioner.
I Norden har vi spor af øl fra bronzealderen, hvor Egtvedpigen havde en krukke med hvedeøl med i sin grav.

Øllet var vigtigt for vikingerne, som troede, at det var gudernes drik, og som skålede for dem i øl.

I middelalderen var øllet en dagligdags drik for både voksne og børn, fordi det var sundere og mere nærende end det ofte forurenede vand.

Øllet var også forbundet med fest og hygge, og mange munke bryggede øl i klostrene.

I 1800-tallet blev ølbrygningen mere industrialiseret og standardiseret, og nye øltyper som pilsneren og porteren opstod.

I dag er øl en af de mest populære drikke i verden, og der findes et utal af varianter og smage.

Øllets historie er altså en historie om menneskets opfindsomhed, kreativitet og nydelse.

Øl i Danmark, eller deromkring

Øllets historie i Danmark går langt tilbage i tiden.
Den første danske øl blev fundet i Egtvedpigens grav fra bronzealderen, og vikingerne elskede at skåle i øl for deres guder og helte.
Øllet var dog ikke så stærkt som i dag, og det blev lavet af forskellige slags korn og humle.

Øllet var en vigtig del af den danske kultur og kost, da det var både nærende og forfriskende.
I middelalderen blev øllet mere raffineret og varieret, og klostrene blev centrer for ølbrygning.

I 1500- og 1600-tallet blev øllet påvirket af udlandet; så som humle, hvede og lagerøl.
I 1800-tallet opstod de første store bryggerier i Danmark, som Carlsberg og Tuborg, der eksporterede øl til hele verden.

I dag er Danmark stadig et land med en stærk ølkultur og mange forskellige typer af øl, fra pilsnere til specialøl.
Tuborg lancerede i 1880 landets første pilsner i den grønne flaske

Siden da har vi fået mange forskellige typer af øl, som vi nyder til enhver lejlighed.

Øl er stadig en del af vores kultur og traditioner, og vi kan være stolte af vores ølhistorie.

Følg os på